fredag 31 december 2010

FISKEÅRET 2010

Trots att det blev mycket mer fiske detta året blev inte fångsterna som väntat.
Isen låg i Blekinge till slutet på mars med undantag för enstaka dagar då det även fångades några fina öringar på runt 10 kilo, men för den som missade dom dagarna så blev det nog inte mycket fiske fören april.
När jakten på gädda startade så stod det ganska snart klart att detta skulle bli mer en svårt, nästan alla inkl. mig själv gick bom gång efter gång.
Ganska snart började många att fråga sig vart gäddan tagit vägen för att dom inte vill hugga är en sak men dom följde inte efter och syntes inte över huvud taget oroade.
Många sa att det berodde på den kalla vintern...önskar det vore så men vinter har det ju varit innan och det har ändå gått bra att fiska gädda.
Själv la jag ganska snabbt ner tankarna på gädda och gick över till öringfiske i stället och det var ju mycket lättare, fick fisk eller kontakt på varje försök efter öring.
Visst jag fick inga större men klart bättre en att ödsla mer tid på gädda som ändå inte syntes till.
I maj/juni började gäddfiske på kusten att bli bättre även om det togs några större så fanns dom ju där ibland.
Under en veckas tid i slutet på augusti togs det helt plötsligt flera gäddor på 10-12 kilo för sen bara dö ut igen, själv fick jag en på 105 cm under den perioden och det blev även detta årets största.
I september  och oktober fanns det mycket gädda längs med kusten men väldigt svårt att hitta något över 4-5 kilo men visst hade jag själv ganska kul ändå med alla snipor som gjorde att det hände något hela tiden.
November blev en seg månad och redan mot slutet började isarna lägga sig igen och just nu ligger nog hela Blekingekusten med 20-30 cm is och ofta många hundra meter ut.
Som det ser ut nu kommer kustfisket vara "stängt" fram till mars-april och gillar man inte isfisket så får man nog bita ihop och vänta på våren och ett bättre fiske nästa år.
Gott Nytt fiskeår på er alla!

onsdag 29 december 2010

ÖRING PREMIÄR....

Bara några dagar kvar till öringfisket startar i Skåne och Blekinge...men vi kommer nog inte att vara något hot mot öringen på länge.
Från Åhus och norrut ligger det is och platser som Norje och Pukavik har is så långt man kan se så det ser ut till att bli samma som förra vintern.
Förra vintern var det samma läge men det fanns dagar med rätta vindar och lite varmare väder som gjorde att isen sprack upp en dag eller två för att sedan lägga sig igen.
Det var dessa dagar i början på februari som det togs flera stora öringar på runt 10 kilo från land, så har man möjlighet att kolla kusten ofta så kan det bli någon dag med fiske.