lördag 19 mars 2011

JIM , DEN SISTA KUSTFISKAREN

Efter att jag la upp länken om denna dokumentär på fiskesnack så den visats 20249 gånger och fått 337 kommentarer, ger mig inte in i debatten på den sidan.
Men man kan nog säga att tidigare diskussioner till stor del handlat om gäddfisket och medan filmen mest handlade om lax/öring och Mörrumsån.
Men oberoende av vad man tycker så kan man säkert utgå från att hans fiske påverkar alla dom arter han fiskar men han har laglig rätt till att bedriva fisket.
Uppgifterna om hur mycket han får fånga och hur mycket han fångar på riktigt går ofta isär och där har jag inga fakta att styrka nån av sidorna.
Men han är bara en av väldigt många nätfiskare på kusten och bland dom finns det ju en hel del olagligheter.
Det finns ju dom som nätar efter gällande regler, sen finns det dom som inte vet vad som gäller och så finns det dom som kan reglerna men skiter i det.
Dom sistnämnda känner man lättast igen genom att dom gör allt för att dölja sina nät, den vanligaste metoden är att byta väl synliga markeringar mot plastflaskor som inte når upp till ytan.
Det gör att man måste befinna sig rakt över nätet för att se det, kustbevakningen spanar oftast med kikare efter bojar innan dom skickar ut gummibåten, men med bojjen under ytan syns inte nätet.
Så för dom som känner att man måste dra upp nät dom hittar så är det ju ur lagens syns dumt att ge sig på yrkesfiskares redskap.
Om man hittar redskap som helt saknar uppgifter om ägare, namn, adress och telefonnummer så kan man vara ganska säker på att det är för att den inte vill avslöja sig själv.
Och om näten även läggs så att dom inte syns på ytan så är det ett klockrent fall av tjuvfiskare.
Vill du själv läsa på reglerna för både sportfiske och yrkesfiske FINNS DOM HÄR

tisdag 15 mars 2011

99 % ISFRITT!!

Ja nu finns det inte mycke is kvar i havet, inne i Sölvesborgsviken finns lite is kvar innanför småbåts hamnen.
I Pukavik ligger is från hamnen och in samt i Norje gryt, i övrigt är det bara små områden kvar med issörja som kommer att försvinna dom närmaste dagarna.
Så med andra ord så är det nu fritt fram att svinga med spöt, eftersom vattnet är svinkallt skulle jag sätta en peng på öringen som lättaste bytet.
Men blir det sol så ställer gäddan upp sig på grunt vatten med mörkbotten och då är jag nog inte långt borta...
Kul att bloggen nu har paserat 7000 besökare på drygt 6 mnd trots att det nu varit fiskestopp i många månader för min del.